Vlooien
Vlooien
Vlooien zijn vaak voorkomende parasieten; de aanwezigheid van deze kleine, bruine, bewegelijke, springerige parasieten leidt bij uw huisdier vaak tot heftige jeuk en huidirritatie.
Vlooien zijn lichtschuw, daarom vindt u ze voornamelijk in dicht behaarde delen van de vacht. Ze leven niet continu in de vacht, maar voeden zich af en toe met een bloed, wat zij nodig hebben om zich voor te planten.
Hierna legt een vlo enige tientallen tot honderden eitjes, die in de directe omgeving van uw huisdier (uw huiskamer) op de grond vallen.
Uit de vlooieneitjes komt na een paar dagen tot enkele maanden een larve. Die kruipt in een donker hoekje en verpopt zich daar.
De pop kan 3 weken tot meer dan een jaar overleven. Uit deze pop ontwikkelt zich de vlo die uitkomt onder invloed van warmte en trilling. Hij springt op de hond en dan begint de levenscyclus van de vlo opnieuw. Soms willen ze ook op een been van de mens springen.
Onze woningen hebben het hele jaar door min of meer een constante temperatuur, hierdoor kunnen de vlooien zich het gehele jaar vermenigvuldigen en kunnen onze huisdieren zelfs in de winter vlooien hebben.
Als u één vlo ontdekt, betekent het dat er vele in de buurt zijn. Bedenkt u zich dat 90% van alle vlooien niet op uw huisdier zit, maar in de omgeving ervan.
U zult snel maatregelen moeten nemen !
Dagelijks stofzuigen, vooral in hoeken en langs plinten is heel belangrijk, maar beslist niet voldoende.
Behandel de vloeren en ligplaats van uw huisdier met een spray, liefst één met werking tegen zowel volwassen vlooien als larven en eitjes.
Uw huisdier moeten we ook niet vergeten.
Er zijn diverse middelen die uw huisdier verlossen van deze vervelende parasieten.
Informeer bij uw dierenarts welk middel het beste is voor uw huisdier.
Wanneer uw huisdier zich likt en daarmee een vlo inslikt, kan de vlo lintwormen overbrengen. Het is dus ook belangrijk uw huisdier regelmatig te ontwormen.