Wormen
Wormen
Ondanks goede hygiëne kunnen onze honden besmet raken met allerlei soorten wormen. Een besmetting met deze wormen schaadt de gezondheid van uw hond,
het kan zorgen voor een verminderde conditie en maagdarmklachten.
Pups kunnen hierdoor ook last krijgen van bloedarmoede, vermagering en kunnen er zelfs aan sterven.
Daarnaast kan een spoelworminfectie ook u en uw familie besmetten!
Daarom is preventieve ontworming van groot belang.
Lintworm
Lintwormen leven in de dunne darm en kunnen, afhankelijk van de soort, van één tot wel enkele meters lang zijn. Ze zijn wit van kleur en afgeplat van vorm en bestaan uit een kop ,een hals en een groot aantal schakels. De laatste schakels zijn de rijpe schakels die men terug vindt in de uitwerpselen van de hond of op de vacht. Zij zijn gevuld met tientallen lintwormeitjes.
Haakworm
Deze wormen komen gelukkig weinig voor in Nederland. Ze leven in de dunne darm van de hond en voeden zich met bloed. Bij een zware besmetting kan door beschadiging van de darmwand een bloederige diarree en ernstige bloedarmoede ontstaan.
Zweepworm
Net als de haakworm komt deze besmetting ook weinig in Nederland voor.
Ze leven in de dikke darm en bij een zware besmetting veroorzaken ze bloederige diarree. Ze vormen voornamelijk problemen bij grote groepen honden in kennels of uit het buitenland geimporteerde honden.
Spoelworm
De hondenspoelwormen leven in de darmen en het enige wat ze doen is voedsel opnemen en zich voorplanten: het vrouwtje produceert wel 200.000 eitjes per dag.
Over het algemeen kunnen we zeggen dat bijna iedere pup besmet raakt met spoelwormen. Hier kan de fokker niets aan doen. In het lichaam van volwassen honden bevinden zich larven die onbereikbaar zijn voor ontwormingsmiddelen en die eigenlijk in een soort “slaapstand” verkeren. Tijdens de dracht worden de larven echter wakker, waardoor de pups al in de baarmoeder besmet worden. Na de geboorte zet deze besmetting zich door via de moedermelk.
De larven zijn na 2 weken volwassen en leggen dan al eieren die in de ontlasting van de pup worden uitgescheiden en hiermee wordt de omgeving ook besmet.
Het is dus zaak dat de pup op een leeftijd van 2 weken voor het eerst ontwormd wordt. Omdat de besmetting via de moedermelk doorgaat zal dit vaker herhaald moeten worden, zie het ontwormingsschema hieronder.
Ontwormingsschema voor de hond:
- Leeftijd
- 2 weken
- 4 weken
- 6 weken
- 8 weken (2 maanden)
- 3 maanden
- 4 maanden
- 5 maanden
- 6 maanden
- Ouder dan 6 maanden
- Zogende teven
- Ontworming
- 1ste keer ontwormen
- 2de keer ontwormen
- 3de keer ontwormen
- 4de keer ontwormen
- 5de keer ontwormen
- 6de keer ontwormen
- 7de keer ontwormen
- 8ste keer ontwormen
- 4 maal per jaar ontwormen
- Ontwormen samen met pups