Cavia

DE CAVIA

caviaCavia’s zijn vriendelijke en niet al te moeilijk te houden huisdieren. Ze onderscheiden zich in haarsoort (kort, borstel en lang haar) en in variëteiten. Oorspronkelijk komen ze uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte.
Ze kunnen 4 tot 8 jaar worden.

Huisvesting
Cavia’s zijn groepsdieren en kunnen dus goed met meerdere dieren in één kooi gehouden worden. Al kunnen mannetjes cavia’s onderling nogal eens vechten.
De kooi van een cavia moet minimaal 80 x 60 cm. zijn. In de kooi moet de cavia zich ergens kunnen verschuilen, denk bijvoorbeeld aan een omgekeerde schoenendoos of een hout kistje.

Voeding
Cavia’s hebben een gevarieerde maaltijd nodig, die bestaat uit groenvoer, fruit, ruwvoer en korrelvoeding, aangevuld met vitamine C.

  • Groenvoer: bijvoorbeeld andijvie, boerenkool, paardenbloemblad, weegbree
    en gras
  • Fruit: appel , sinasappel
  • Korrelvoeding: alleen dat geschikt is voor cavia’s en niet voor andere
    knaagdieren ( 25 gram /per dag/per cavia)
  •  Vitamine C: een cavia kan immers niet zelf vitamine C aanmaken
    12.5 mg/per kilogram/per dag
    In caviavoer zit ook wel extra vitamine C, echter vaak is dit maar kort
    houdbaar en is al uitgewerkt als de cavia het gaat eten.

Voortplanting
Het vrouwtje noemen we een ‘zeugje’, het mannetje een ‘beertje’. Zeugjes kunnen al gedekt worden als ze 5 maanden zijn. Vruchtbaar zijn ze al vanaf 35 dagen en de draagtijd is 65-70 dagen. De jongen (1-6) kunnen direct na de geboorte lopen en zelfstandig eten. Dat noemen we ‘nestvlieders’.Toch moeten ze nog 3 tot 5 weken de gelegenheid krijgen om bij de moeder te drinken. De jongen mag je na de geboorte voorzichtig oppakken. In tegenstelling tot het konijn zal de moedercavia het jong niet verstoten als je ze oppakt in de eerste dagen. De beer kan beter uit het hok gehaald worden, aangezien deze de zeug gelijk kan dekken. Indien je geen nieuw nestje meer wilt hebben, laat de beer dan castreren (dit kan vanaf 4-5 mnd.).