Castratie voedster
Castratie voedster
Castratie van het vrouwelijk konijn is ten zeerste aan te raden en voor de twee jaar omdat ze op latere leeftijd risico lopen baarmoederkanker te krijgen. Dit risico begint na het 2e jaar, en loopt met de jaren op. Op de leeftijd van 6-7 jaar heeft een vrouwtje 75% kans om baarmoederkanker te krijgen. De beste leeftijd voor deze operatie is vanaf 6 maanden en vóór 2 jaar. Vrouwtjes jonger dan 2 jaar vallen namelijk nog niet in de risicogroep. En castratie kan ook een gunstig effect hebben op voedsters met territoriumdrift of dominantiegedrag. Vaak gaat het er niet zo heftig aan toe als bij de mannetjes, maar ze kunnen van tijd tot tijd toch in gevecht losbarsten en elkaar erg verwonden.
De operatie
De ingreep vindt plaats onder gehele narcose en ze blijven in de kliniek tot ze weer helemaal wakker zijn. In de praktijk betekent dit: ’s morgens rond 9 uur brengen en in de loop van de middag weer naar huis.
Konijnen hoeven voor de narcose niet te vasten, eten en drinken mag gewoon blijven staan.
Als nazorg thuis is het vooral van belang dat het dier een warm en rustig plekje krijgt. Binnen 24 uur na de ingreep moeten ze weer wat gaan eten en drinken.